Nieuws & Recepten

Zeugen volgend jaar verwend met salademengsel

03-09-2017

Varken, natuurlijk gedrag en wroeten, dat hoort voor veel mensen in één adem bij elkaar. En naar mijn idee terecht, want die sterke neus hebben ze niet alleen om af en toe de boel in de schuur te slopen. Het varken moet met z’n neus in de grond kunnen wroeten, en ik als biologische varkenshouder, vind dat ook een pracht plaatje en gun mijn dieren dat ook. Maar ik gun ze ook een mooie groene weide waar ze gras kunnen eten, want stiekem vinden ze dat ook wel erg lekker. Lekker grazen door het weiland en het smakelijke gras opeten.

Toch konden de dragende zeugen het niet laten en hebben ze flink huis gehouden in ons weiland. Het is natuurlijk fijn voor de dieren dat ze kunnen wroeten, maar zonde dat de weide veranderd in een akker. Wroet gedrag kunnen we enigszins sturen door bij de modderpoel een plek te creëren waar ze toch kunnen wroeten en vervolgens doorlopen naar de weide. Daarnaast kun je als varkenshouder voorkomen dat je dieren gaan wroeten door ervoor te zorgen dat ze niet ‘verveeld’ raken. Daarom hebben wij het weiland van een kleine hectare opgedeeld in drieën zodat de zeugen niet alle dagen op hetzelfde stukje lopen. De weide geven we daarmee wat rust, het gras kan weer aangroeien en de zeugen hebben vervolgens weer beschikking over vers gras.

biologische varkensvlees

Het is nu begin september en van weiland is geen sprake meer. Om ervoor te zorgen dat er volgend jaar wel weer een mooie graszode is, hebben we afgelopen week het land bewerkt. Allereerst hebben we onze eigen biologische stromest op het land gebracht, vervolgens is het land gefreesd en de mest daarmee in de grond gebracht, waarna de loonwerker weer nieuw gras heeft ingezaaid. Een kleine punt hebben we niet gedaan, zodat daar de zeugen nu tot november nog lekker kunnen lopen, wroeten of lekker luieren in de najaarszon.

We hebben ervoor gekozen om een diverse grasmengsel in te zaaien. Een mengsel wat aan soorten niet alleen beter is voor de structuur van de bodem, maar wat ook voor de zeugen smakelijker is. Bovendien is het voor ons ook experimenteren of we door dit voedingsrijke grasmengsel de zeugen wellicht meer kunnen laten grazen, minder brokjes kunnen voeren en dat de algehele gezondheid van de dieren wordt vergroot door dit diverse aanbod van een diverse palet aan grassen, (on)kruiden en klavers. De zeugen hebben volgend seizoen beschikking over een heerlijke salade bar. Hopelijk waarderen ze dit en denken ze iets meer na voordat ze neus in de grond zetten.

footerbg
bestellen bio
scroll to top