Nieuws & Recepten

Taart voor de varkens op dierendag

04-10-2017

Al scrollend door Facebook zie ik allemaal mooie foto’s voorbij komen onder het motto van op de boerderij is het elke dag dierendag. Helemaal mee eens. Maar hier was het vandaag een extra speciale dierendag; het is en blijft immers 4 oktober dierendag en dan mag er iets speciaals gedaan worden. Onze varkens werden vandaag verwend met een zelfgemaakte taart door de kinderen uit groep 3 van basisschool De Dolfijn uit Heino. En die taart ging er goed in.

De ochtend begon al direct als een dolle. Net als de varkens, zijn ook de kinderen erg enthousiast en maakt de boerderij van alles los. De geur, de ruimte, het leven en natuurlijk de kleine biggetjes die door het weiland rennen of de varkens die in de buiten verblijven opschrikken van toch onverwacht bezoek. Maar het was niet alleen rennen, vliegen en spelen. Wij (Nieske en medewerkster Danielle) hebben ze ook aan het werk gezet.

Over het erf waren 8 vragen over de (biologische) varkenshouderij verspreid. Mooi om te zien hoe ze hier in opgaan en verrassende antwoorden geven. Hoeveel biggen krijgt een moedervarken bijvoorbeeld? Voor een groepje waren alle antwoorden goed, het kan immers zo zijn dat een zeug er maar acht (antwoord a) krijgt, maar net zo goed 13 (antwoord b) of 20 m (antwoord c). Zo blijkt maar weer dat gemiddelden niet voor iedereen wat zegt. Heerlijk!

Aan de hand van voorwerpen hebben we ze meegenomen in het ‘nut’ van het varken. Waarom houden we eigenlijk varkens? Om dat ze verzorgd moeten worden. Heel goed! Leuk om met de kinderen te bespreken dat we de varkens houden voor het vlees, maar dat er in shampoo en snoepjes bijvoorbeeld ook onderdelen van het varken zijn verwerkt.

Biggetjes knuffelen, varkens eten geven, ravotten in het stro en ja, heel stoer, zelfs tussen de grote zeugen lopen en die ook aaien, mochten niet ontbreken.

Het einde van de rondleiding eindigt bij ons altijd in de vleesvarkensschuur. Dit is immers ook het ‘eindstation’ van de varkens. Vanuit daar gaan ze naar de slacht. Vandaag had het voor ons een andere meer feestelijke invulling. De kinderen hadden hele lekkere taartjes gemaakt voor de varkens met lekkere dingen, zoals groente, brood, aardappels en eikels. De kinderen mochten ze zelf geven aan de varkens en ervaren hoe de varkens er van smikkelden. En dat deden ze, want normaal mag je onder het eten niet smakken, maar de varkens trekken zich daar niets van aan!

Het was een feestje, voor de varkens, voor de kinderen, maar zeker ook voor de boerinnen. Heel mooi om kinderen op deze wijze te laten zien hoe biologische varkens leven en ze wat te leren over de varkenshouderij.

footerbg
bestellen bio
scroll to top