Nieuws

Apr 3, 2019

Je lekker uitleven samen met je vader of je moeder tijdens de farm bootcamp. Daarna samen opvoedselavontuur met je vriendjes en vriendinnetjes! 

Oct 30, 2017

Zelf had ik op een rustige zondagavond gerekend. Eentje van op de bank hangen en vroeg naar bed. We moesten immers om 01:30 uur weer opstaan om vleesvarkens af te leveren. (hier zal ik later nog wel eens een stukje over schrijven) Tijdens het voeren in de namiddag was het eerste big net geboren. Toch iets eerder dan ik had gedacht. Echt nestel gedrag had ik van deze zeug nog niet gezien, wat toch vaak de eerste tekenen zijn dat het geboorteproces in gang is gezet. Maar niks aan de hand, want vandaag, maandag, was wel de uitgerekende datum van deze zeug. Een dagje te vroeg? Voor een varken is het dat normaal. De draagtijd van een varken is 115 dagen, maar varieert van 112 tot 117 dagen. 

Als het eerste big er eenmaal is, is het toch enigszins spannend hoe het geboorteproces zal verlopen. Is de zeug rustig? Blijft ze lekker liggen? Laat ze de biggen goed zogen? Worden de biggen vlot na elkaar geboren? Hoeveel biggetjes zullen er geboren worden? Zijn de biggen gezond en sterk? Voor mij is belangrijk dat de geboren biggen vlot aan het uier komen te liggen om biest op te nemen. Deze biest is belangrijk voor de weerstand tegen allerlei ziekten in het verdere leven van het biggetje. Bovendien heeft het biggetje bij de geboorte maar een beperkte energie voorraad, die dus vlot aangevuld moet worden door middel van de biest. Persoonlijk vind ik het heel bijzonder om te zien hoe vlot gezonde en sterke biggen het uier weten te vinden en een speen in het bekje hebben. Nog mooier, eigenlijk om te genieten, vind ik het beeld dat dat pas geboren biggetje het bekje om het speentje heeft en je het tongetje ziet zuigen met het zogende geluid hoort. Prachtig! (zie ook filmpje) Prachtig, dan weet ik 'met dat biggetje komt het wel goed'. Niet elk biggetje komt uit zichzelf bij het uier. Op dat moment help ik. Ik laat het biggetje eerst een druppeltje biest proeven door het in het bekje te spuiten en vervolgens leg ik het biggetje aan de speen. En ook dan, als het biggetje begint te zogen, weet ik 'dat komt wel goed'. 

De zeug van zondagavond, nummer 057, had 14 levend geboren biggen. Voor haar en ook voor mij een heel mooi aantal. Dat aantal kan ze zelf groot brengen. Een zeug heeft 14 tot 16 spenen. Dat wil niet zeggen dat uit elke speen biest en later melk komt. Aan het aantal productieve spenen bepaald grotendeels het aantal biggen dat een zeug groot kan brengen. Op dag drie ongeveer heeft elk big zijn eigen speen aan het uier. De rangorde is dan bepaald. En wist u dat de voorste spenen aan het uier de best kwaliteit melk bevatten? En ik hoef u waarschijnlijk niet te vertellen welk biggetje die plek gemachtigd. Juist, het sterkste en vaak grootste big! 

Vorige week hadden we nog een zeug met 23 levend geboren biggen. Vaak zie je in zo'n toom ook enkele biggetje die zo zwak zijn dat we ze 'bestempelen' als niet levensvatbaar. Die biggen hebben geen kans van overleven aangezien ze zo klein en/of zwak zijn. In deze toom was er geen. Allemaal gezonde en sterke biggen. Natuurlijk niet allemaal even zwaar, maar wel sterk. Deze zeug kan deze 23 biggen niet groot brengen. De eerste of twee leg ik dan elke drie uur zo'n 8 biggetje apart, zodat ze allemaal de kans hebben om te drinken. Na drie uur worden er dan weer 8 nieuwe biggetjes apart gelegd. 

Bij deze zeug van 14 biggen waren 2 hele kleine biggetjes, maar wel sterk. Gelukkig was de buurvrouw, nummer 127, ook al aan het nestelen en vanochtend vroeg had zij ook het eerste big geworpen. Deze zeug heeft hele mooie kleine speentjes. Om ervoor te zorgen dat die twee kleine biggetjes een goede overlevingskans hebben, heb ik die twee verlegd naar 127. En vervolgens een sterk big van 127 weer bij 057 gelegd. Op die manier zijn we tijdens het werpen continu bezig om de eerste zorg te verlenen aan de pas geboren biggen en te zorgen dat ze allemaal een goede en eerlijke start kunnen maken!

 

 

Oct 4, 2017

Al scrollend door Facebook zie ik allemaal mooie foto’s voorbij komen onder het motto van op de boerderij is het elke dag dierendag. Helemaal mee eens. Maar hier was het vandaag een extra speciale dierendag; het is en blijft immers 4 oktober dierendag en dan mag er iets speciaals gedaan worden. Onze varkens werden vandaag verwend met een zelfgemaakte taart door de kinderen uit groep 3 van basisschool De Dolfijn uit Heino. En die taart ging er goed in.

De ochtend begon al direct als een dolle. Net als de varkens, zijn ook de kinderen erg enthousiast en maakt de boerderij van alles los. De geur, de ruimte, het leven en natuurlijk de kleine biggetjes die door het weiland rennen of de varkens die in de buiten verblijven opschrikken van toch onverwacht bezoek. Maar het was niet alleen rennen, vliegen en spelen. Wij (Nieske en medewerkster Danielle) hebben ze ook aan het werk gezet.

Over het erf waren 8 vragen over de (biologische) varkenshouderij verspreid. Mooi om te zien hoe ze hier in opgaan en verrassende antwoorden geven. Hoeveel biggen krijgt een moedervarken bijvoorbeeld? Voor een groepje waren alle antwoorden goed, het kan immers zo zijn dat een zeug er maar acht (antwoord a) krijgt, maar net zo goed 13 (antwoord b) of 20 m (antwoord c). Zo blijkt maar weer dat gemiddelden niet voor iedereen wat zegt. Heerlijk!

Aan de hand van voorwerpen hebben we ze meegenomen in het ‘nut’ van het varken. Waarom houden we eigenlijk varkens? Om dat ze verzorgd moeten worden. Heel goed! Leuk om met de kinderen te bespreken dat we de varkens houden voor het vlees, maar dat er in shampoo en snoepjes bijvoorbeeld ook onderdelen van het varken zijn verwerkt.

Biggetjes knuffelen, varkens eten geven, ravotten in het stro en ja, heel stoer, zelfs tussen de grote zeugen lopen en die ook aaien, mochten niet ontbreken.

Het einde van de rondleiding eindigt bij ons altijd in de vleesvarkensschuur. Dit is immers ook het ‘eindstation’ van de varkens. Vanuit daar gaan ze naar de slacht. Vandaag had het voor ons een andere meer feestelijke invulling. De kinderen hadden hele lekkere taartjes gemaakt voor de varkens met lekkere dingen, zoals groente, brood, aardappels en eikels. De kinderen mochten ze zelf geven aan de varkens en ervaren hoe de varkens er van smikkelden. En dat deden ze, want normaal mag je onder het eten niet smakken, maar de varkens trekken zich daar niets van aan!

Het was een feestje, voor de varkens, voor de kinderen, maar zeker ook voor de boerinnen. Heel mooi om kinderen op deze wijze te laten zien hoe biologische varkens leven en ze wat te leren over de varkenshouderij.

Sep 28, 2017

Vers van de pers, de derde uitgave van het culinaire magazine van De Groene Weg, met daarin een interview met Nieske over ons biologische varkensbedrijf, ambities en drive. Het magazine, De Groene Keuken, is het nieuwe culinaire magazine van De Groene Weg, waarin slagerijen en biologische veehouderijen aan het woord komen. Verder is het vooral een inspiratie voor lekkere recepten. Lees hier het gehele interview. 

Wij leveren het grootste deel van onze biologische vleesvarkens aan biologische slachterij De Groene Weg. Kijkt u ook eens op www.degroeneweg.nl en lees meer over deze keten van biologisch vlees, over onze collega veehouders en natuurlijk de slagerijen van De Groene Weg. 

Sep 19, 2017

 

Landwinkel ’t Dufelshöfke in Oldenzaal en De Buurman in Zwolle verkopen nu ook Neimeijers 4Jaargetijdenvlees. Hiermee komt het aantal verkooppunten op …

Aan de rand van Enschede, aan de Duivelsdijk in Oldenzaal, ligt de fruitboerderij van Nathalie en Paul. Op de boerderij verbouwen ze verschillende soorten klein fruit, zoals bessen, frambozen en aardbeien. Ook verkopen ze aardappelen van eigen grond  en ander fruit zoals appels en peren. Leuk: klanten kunnen zelf hun eigen fruit plukken. 

Van het eigen fruit maken Nathalie en Paul ook aanverwante producten zoals sap, jam, likeur en azijn. Uiteraard is dit ook allemaal te koop in hun Landwinkel ’t Dufelshöfke. Een gezellige en sfeervolle winkel waar ook producten liggen van verschillende andere producenten. Daarmee maken ze ook leuke cadeau en kerstpakketten.

En nu ligt er dus ook ons Neimeijers 4Jaargetijdenvlees in de winkel. Daarvoor hebben wij een vriezer voor hen laten bedrukken en ingericht. In de winkel een groot deel van ons assortiment: karbonades, schnitzels, slavinken, speklapjes, gehakt etc. Wat dacht u van gerookte spekjes door de pasta of een lekkere rookworst straks weer bij de stamppot. Laat de herfst en winter maar komen. En voor bij de borrel lekkere droge worst of voor op brood heerlijke vleeswaren.

Naast dit verkooppunt in Oldenzaal hebben we ook een nieuw verkooppunt in Zwolle, De Buurman’s Verslokaal. Al vanaf het begin heeft dit maaltijdboxen concept ‘De Buurman’, vlees van ons biologisch varkensbedrijf in hun recepten verwerkt. Nu met de opening van hun nieuwe winkel, het Verslokaal, willen ze ook ons Neimeijer’s 4Jaargetijdenvlees aanbieden. Ook daar ligt ons gehele assortiment in de winkel.

Wij zijn trots dat Paul en Nathalie (’t Dufelshöfke) en Jeroen en Marloes (De Buurman) via hun winkels ons assortiment van biologisch varkensvlees bij u onder de aandacht willen brengen. Een mooie manier om kennis te maken met smakelijk en 100% transparant biologisch varkensvlees.

Lees meer over deze winkels op www.duvelshofke.nl en www.debuurman.nu 

Sep 3, 2017

Varken, natuurlijk gedrag en wroeten, dat hoort voor veel mensen in één adem bij elkaar. En naar mijn idee terecht, want die sterke neus hebben ze niet alleen om af en toe de boel in de schuur te slopen. Het varken moet met z’n neus in de grond kunnen wroeten, en ik als biologische varkenshouder, vind dat ook een pracht plaatje en gun mijn dieren dat ook. Maar ik gun ze ook een mooie groene weide waar ze gras kunnen eten, want stiekem vinden ze dat ook wel erg lekker. Lekker grazen door het weiland en het smakelijke gras opeten.

Toch konden de dragende zeugen het niet laten en hebben ze flink huis gehouden in ons weiland. Het is natuurlijk fijn voor de dieren dat ze kunnen wroeten, maar zonde dat de weide veranderd in een akker. Wroet gedrag kunnen we enigszins sturen door bij de modderpoel een plek te creëren waar ze toch kunnen wroeten en vervolgens doorlopen naar de weide. Daarnaast kun je als varkenshouder voorkomen dat je dieren gaan wroeten door ervoor te zorgen dat ze niet ‘verveeld’ raken. Daarom hebben wij het weiland van een kleine hectare opgedeeld in drieën zodat de zeugen niet alle dagen op hetzelfde stukje lopen. De weide geven we daarmee wat rust, het gras kan weer aangroeien en de zeugen hebben vervolgens weer beschikking over vers gras.

biologische varkensvlees

Het is nu begin september en van weiland is geen sprake meer. Om ervoor te zorgen dat er volgend jaar wel weer een mooie graszode is, hebben we afgelopen week het land bewerkt. Allereerst hebben we onze eigen biologische stromest op het land gebracht, vervolgens is het land gefreesd en de mest daarmee in de grond gebracht, waarna de loonwerker weer nieuw gras heeft ingezaaid. Een kleine punt hebben we niet gedaan, zodat daar de zeugen nu tot november nog lekker kunnen lopen, wroeten of lekker luieren in de najaarszon.

We hebben ervoor gekozen om een diverse grasmengsel in te zaaien. Een mengsel wat aan soorten niet alleen beter is voor de structuur van de bodem, maar wat ook voor de zeugen smakelijker is. Bovendien is het voor ons ook experimenteren of we door dit voedingsrijke grasmengsel de zeugen wellicht meer kunnen laten grazen, minder brokjes kunnen voeren en dat de algehele gezondheid van de dieren wordt vergroot door dit diverse aanbod van een diverse palet aan grassen, (on)kruiden en klavers. De zeugen hebben volgend seizoen beschikking over een heerlijke salade bar. Hopelijk waarderen ze dit en denken ze iets meer na voordat ze neus in de grond zetten.

Jul 4, 2017

Begin dit jaar gingen dan eindelijk de eerste boompjes de grond in voor het varkensparadijs en de eerste varkens lekker naar buiten. Deze lopen er nog steeds en worden stukje bij beetje groter. Nu bijna zes maanden oud en volop genietend van het buitenleven.  Een andere belangrijke stap is er gemaakt op het gebied van de regelgeving. Biologisch geteelde bomen zijn niet allemaal te verkrijgen. Daarom is er bij Skal (de controlerende instantie van de biologische regelgeving) ontheffing aangevraagd en gekregen. Dit betekent dat aankomende herfst verder gegaan kan worden met de aanplant en verdere transformatie van het erf. 

 
Fijne habitat

Behalve het creëren van een fijne habitat voor de varkens, Is er ook aandacht voor wat er op het (varkens-) menu staat. Onlangs zijn de eerste alternatieve voedselbronnen gezaaid, rode bieten en chicorei. Na beregening in de afgelopen droge periode, is een wiedploeg erdoor geweest om het eerste onkruid eruit de halen. Ook bij huis is er wat gezaaid en komen de eerste plantjes boven.

Boerin Nieske; “Dit maakt mij wel een beetje trots, dat we dit straks aan de varkens kunnen voeren. Stap je voor stapje komen we verder en dat terwijl het dagelijks werk, gezin, huishouden en sociale leven gewoon doorgaat. Alles met het doel om een smaakvol en kwalitatief goed stukje varkensvlees op uw bord te krijgen. Het maakt mij trots dat ik me hier elke dag voor in mag zetten, geïnteresseerde mensen mag ontmoeten en deze voor even deel kan laten maken van ons bedrijf en ambities.  

Dec 18, 2015

18-12-15

Biologische vakbeurs, BioBeurs, in Zwolle 20 en 21 januari

Ik weet nog goed dat we voor de eerste keer op de biologische vakbeurs in Zwolle kwamen, nu ruim 4 jaar geleden. In eerste instantie voelde het voor ons vreemd en we voelden ons niet echt thuis. Op een of andere manier was de gehele sector erg onbekend en misschien ook wel ongrijpbaar voor ons. Nu voel ik me er helemaal thuis en spreekt de beurs mij aan.

Dat eerste jaar gingen we naar de beurs om kennis te maken met vooral de secundaire sector van de varkenshouderij. Wij hadden immers plannen om om te schakelen naar een biologische varkenshouderij. Jammer genoeg waren er maar enkele van dergelijke bedrijven aanwezig. Verder sprak ons op de beurs niet zoveel aan en was het voor ons misschien wel te idealistisch en/of ‘zweverig’. Het tweede jaar dat wij daar kwamen begonnen we ons er al meer thuis te voelen, wij werden immers zelf ook steeds meer biologisch, aangezien we voor die weg hadden gekozen. Hoewel dat in eerste instantie vanuit een bedrijfseconomisch oogpunt was, was het ook een houderij die bij ons paste; meer doen op het gebied van dierenwelzijn.

We gingen dus anders kijken naar de beurs en wisten ook andere stands met interesse te benaderen en te horen wat ervoor inspirerende dingen in de sector gebeuren en vooral welke mooie producten daaruit voort komen. Voor ons is het inmiddels een beurs geworden om kennis uit te wisselen met andere ondernemers, niet alleen agrarische ondernemers maar net zo goed andere schakels in de keten. Daarnaast is het voor ons een beurs om ontwikkelingen te volgen, waarbij andere sector net zo belangrijk en inspirerend zijn. En niet te vergeten is het een gezellige beurs om lekker rond te struinen en natuurlijk proeven.

Ongeveer een maand geleden was het hier een gezellige boel, een dag lang filmen om een filmpje te maken voor de BioBeurs; ik zou een ‘bio held’ zijn. Hoewel ik mezelf niet zo wil noemen, ik heb gewoon een mooi vak, heb ik hier volmondig aan mee gewerkt. Voor mij is het belangrijk dat we als biologische sector laten zien waar we mee bezig en daarmee hoe het voedsel wordt geproduceerd. Ik denk ook dat de bio beurs een mooie kans is om consumenten met de biologische sector in aanraking te laten komen. Hoewel het een vakbeurs is, is het ook een beurs waar consumenten veel kennis kunnen op doen. Zet het dus in uw agenda, BioBeurs 20 en 21 januari in de IJsselhallen in Zwolle. Zie ik u daar?

 

Promofilm met Nieske in de hoofdrol!!!!

 

Bosweg 4, 8141 PZ HEINO
0572-391462
info@4jaargetijdenvlees.nl
contactform
Contact

send
footerbg scroll to top