Nieuws & Recepten

Geboorte

30-10-2017

Zelf had ik op een rustige zondagavond gerekend. Eentje van op de bank hangen en vroeg naar bed. We moesten immers om 01:30 uur weer opstaan om vleesvarkens af te leveren. (hier zal ik later nog wel eens een stukje over schrijven) Tijdens het voeren in de namiddag was het eerste big net geboren. Toch iets eerder dan ik had gedacht. Echt nestel gedrag had ik van deze zeug nog niet gezien, wat toch vaak de eerste tekenen zijn dat het geboorteproces in gang is gezet. Maar niks aan de hand, want vandaag, maandag, was wel de uitgerekende datum van deze zeug. Een dagje te vroeg? Voor een varken is het dat normaal. De draagtijd van een varken is 115 dagen, maar varieert van 112 tot 117 dagen. 

Als het eerste big er eenmaal is, is het toch enigszins spannend hoe het geboorteproces zal verlopen. Is de zeug rustig? Blijft ze lekker liggen? Laat ze de biggen goed zogen? Worden de biggen vlot na elkaar geboren? Hoeveel biggetjes zullen er geboren worden? Zijn de biggen gezond en sterk? Voor mij is belangrijk dat de geboren biggen vlot aan het uier komen te liggen om biest op te nemen. Deze biest is belangrijk voor de weerstand tegen allerlei ziekten in het verdere leven van het biggetje. Bovendien heeft het biggetje bij de geboorte maar een beperkte energie voorraad, die dus vlot aangevuld moet worden door middel van de biest. Persoonlijk vind ik het heel bijzonder om te zien hoe vlot gezonde en sterke biggen het uier weten te vinden en een speen in het bekje hebben. Nog mooier, eigenlijk om te genieten, vind ik het beeld dat dat pas geboren biggetje het bekje om het speentje heeft en je het tongetje ziet zuigen met het zogende geluid hoort. Prachtig! (zie ook filmpje) Prachtig, dan weet ik 'met dat biggetje komt het wel goed'. Niet elk biggetje komt uit zichzelf bij het uier. Op dat moment help ik. Ik laat het biggetje eerst een druppeltje biest proeven door het in het bekje te spuiten en vervolgens leg ik het biggetje aan de speen. En ook dan, als het biggetje begint te zogen, weet ik 'dat komt wel goed'. 

De zeug van zondagavond, nummer 057, had 14 levend geboren biggen. Voor haar en ook voor mij een heel mooi aantal. Dat aantal kan ze zelf groot brengen. Een zeug heeft 14 tot 16 spenen. Dat wil niet zeggen dat uit elke speen biest en later melk komt. Aan het aantal productieve spenen bepaald grotendeels het aantal biggen dat een zeug groot kan brengen. Op dag drie ongeveer heeft elk big zijn eigen speen aan het uier. De rangorde is dan bepaald. En wist u dat de voorste spenen aan het uier de best kwaliteit melk bevatten? En ik hoef u waarschijnlijk niet te vertellen welk biggetje die plek gemachtigd. Juist, het sterkste en vaak grootste big! 

Vorige week hadden we nog een zeug met 23 levend geboren biggen. Vaak zie je in zo'n toom ook enkele biggetje die zo zwak zijn dat we ze 'bestempelen' als niet levensvatbaar. Die biggen hebben geen kans van overleven aangezien ze zo klein en/of zwak zijn. In deze toom was er geen. Allemaal gezonde en sterke biggen. Natuurlijk niet allemaal even zwaar, maar wel sterk. Deze zeug kan deze 23 biggen niet groot brengen. De eerste of twee leg ik dan elke drie uur zo'n 8 biggetje apart, zodat ze allemaal de kans hebben om te drinken. Na drie uur worden er dan weer 8 nieuwe biggetjes apart gelegd. 

Bij deze zeug van 14 biggen waren 2 hele kleine biggetjes, maar wel sterk. Gelukkig was de buurvrouw, nummer 127, ook al aan het nestelen en vanochtend vroeg had zij ook het eerste big geworpen. Deze zeug heeft hele mooie kleine speentjes. Om ervoor te zorgen dat die twee kleine biggetjes een goede overlevingskans hebben, heb ik die twee verlegd naar 127. En vervolgens een sterk big van 127 weer bij 057 gelegd. Op die manier zijn we tijdens het werpen continu bezig om de eerste zorg te verlenen aan de pas geboren biggen en te zorgen dat ze allemaal een goede en eerlijke start kunnen maken!

 

 

footerbg
bestellen bio
scroll to top