Het betere leven!

Ben je nieuwsgierig naar de biologische varkenshouderij? Neem een kijkje bij de biggetjes in de biggenstal. De kraamstal, waar het nieuwe leven begint. De zeugenstal en modderpoel waar onze zeugen verblijfen of wil je weten hoe onze biologische vleesvarkens leven? Kijk dan verder op onze website of kom gewoon langs!


Kraamstal

De kraamstal of kraamkamer, daar begint het nieuwe leven! Een zeug (moedervarken) is 115 dagen drachtig (of zwanger). Ongeveer een week voordat zij biggen krijgt (werpt), wordt zij verplaatst naar de kraamstal. Hier liggen de zeugen individueel in een hok met stro, waarin ze vrij rond kunnen lopen en eveneens naar buiten kunnen, weliswaar in een aangrenzend hok. Het stro gebruiken de zwangere dames vlak voor het werpen om hun nestgedrag te uiten.

In een klein deel van het kraamhok kan de zeug niet komen; het biggennest. Dit zorgt ervoor dat de biggen een veilige en warme vluchthaven hebben. Het grootste gevaar voor biggen die geboren worden is namelijk dat de moeder er bovenop gaat liggen. In het biggennest kunnen de biggetjes zo veilig luieren en slapen. In de wintermaanden zorgt de vloerverwarming en een warmtelamp in dit nest voor de nodige warmte. In de rest van het kraamhok is het koeler, aangezien dit voor de zeug prettiger is.

Samen blijven de zeug en haar biggen 6 weken in het kraamhok. Als de biggen minimaal 40 dagen oud zijn, worden de biggen gespeend. Dit houdt in dat de zeug bij de biggen weggaat en andersom. Bij ons is dat altijd op vrijdag, de speendag. Elke vrijdag worden er 3 tot 4 zeugen gespeend.

Op de speendag gaan de zeugen vanuit de kraamstal naar de dekstal en gaan de biggen van de kraamstal naar de gespeende biggenstal. Voor de grote en kleine varkens een stressvol moment waarbij de nodige zorg en aandacht nodig is.

Zeugenstal

De zeugenstal is de stal waar alle zwangere dames, ofwel de dragende zeugen verblijven. Een onderdeel van de zeugenstal is de dekstal en het berenhok. Op vrijdag, de speendag, het moment dat de biggen en de zeugen gescheiden worden, gaan de zeugen naar de dekstal. Hier verblijven ze tot 3 dagen na het moment van insemineren. Op ons bedrijf maken we gebruik van kunstmatige inseminatie. Dat wil zeggen dat onze beer Eddie een enkele zeug dekt en wij de rest insemineren met sperma dat wij ontvangen van het KI station. Wist je dat onze beer anders in twee dagen tijd 4 zeugen zou moeten dekken?

Vanuit de dekstal gaan de zeugen de dragende zeugenstal in; een groot strohok. Net als alle andere varkens op ons bedrijf kunnen ook de dragende zeugen vrij in- en uitlopen naar buiten. Buiten hebben ze ruim de gelegenheid om kuilvoer te vreten, lekker in de frisse lucht te slapen of een kijkje te nemen bij de beer, Guus. En niet te vergeten te genieten van de massageborstel die er hangt.

In het voorjaar en in de zomer, van april tot oktober, hebben de zeugen ook de mogelijkheid om de wei in te gaan en lekker in de modderpoel verkoeling te zoeken. Wist je dat de modder zorgt voor bescherming tegen de zon?

Iedere zeug heeft een oorbel met zender in, een transponder. Deze transponder staat in contact met de computer die weer in contact staat met het voerstation; een automatische voerbak voor de dragende zeugen. De zeug loopt tussen twee poortjes, waar de oorbel herkend wordt door de computer. Vervolgens gaat het poortje van het voerstation open en wordt er in de voerbak voer vrijgegeven. De computer weet precies hoeveel kilogram brokjes iedere zeug per dag mag hebben. Wanneer de zeug de portie van die dag op heeft, mag ze die dag niet meer het voerstation in. 

Het aantal kilogrammen voer dat de zeug mag opeten is afhankelijk van hoelang ze drachtig (zwanger) is. Belangrijk is dat ze niet te mager of te dik wordt. Net als bij mensen moeten ook de zeugen letten op hun gewicht om gezond te blijven en later goed voor de biggen te kunnen zorgen.

Zeugen zijn 115 dagen zwanger (ze dragen 115 dagen). Ongeveer een week voordat ze uitgerekend zijn, halen we ze uit de groepshuisvesting en verplaatsen we ze naar de kraamstal.

Kom zien en beleven!

Bij ons ben je welkom om te zien en te beleven hoe onze varkens leven. Zo weet je wat je eet en waar je biologische varkensvlees vandaan komt. Maar het is ook gewoon een leuk uitje voor jong en oud om eens door de kraamkamers te lopen of even te genieten bij de modderpoel en zelf te ervaren hoe het eraan toe gaat op een biologische varkenshouderij.

Biggenstal

In de gespeende biggenstal (de kamer voor biggen die net bij de zeug weggaan) krijgen de biggen nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Elke vrijdag worden er 3 tot 4 tomen (een groep biggen van één zeug) gespeend. Ze worden verplaatst van de kraamstal naar de gespeende biggenstal. In de biggenstal hebben we negen afdelingen met elk twee hokken. Deze hokken hebben voor driekwart een dichte vloer met stro. Aan elk binnenhok zit een aangrenzend buitenhok, waar ze 24 uur per dag zowel binnen als buiten kunnen zijn. In één hok komen twee tomen biggen terecht. De kinderen van twee families worden hier samengevoegd. Een belangrijk moment in hun leven, wat extra aandacht en zorg van ons vraagt. De eerste dagen na het spenen, moeten wij de zorg van de moeder overnemen en zorgen dat de biggen op eigen benen kunnen staan en zich prettig voelen.

Als de biggen gespeend worden en 6 weken oud zijn, wegen de biggen 10 tot 12 kilogram. In de volgende 5 weken groeien ze door tot een gewicht van 25 kilogram. Op het moment dat een big 25 kilogram is geworden, noemen we het geen big meer maar een vleesvarken.

Net als bij mensen, krijgen varkens ook op de verschillende leeftijden andere soorten voer. Als de biggen 25 kilogram zijn en vleesvarken ‘worden’, krijgen ze ook ander voer. Voer wordt in deze stal onbeperkt verstrekt, dat wil zeggen dat ze te allen tijde de beschikking hebben over vers voer en water.

Op ons bedrijf blijven de varkens als ze vleesvarken zijn geworden nog even in de biggenstal. Wanneer ze ongeveer 40 kilogram zijn, verhuizen we ze naar de vleesvarkensstal.

 

100% Biologisch

Ons 100% Bio 4 Jaargetijden varkensvlees is op diverse verkooppunten in Salland
verkrijgbaar én binnenkort zelfs via onze webshop te bestellen;
zorgvuldig verpakt en klaar voor bereiding!

Vleesvarkens

In de bak achter de trekker maken de vleesvarkens hun reis naar de vleesvarkensschuur. De vleesvarkensschuur staat aan de andere kant van het bedrijf, waardoor we ze niet zelf kunnen laten lopen. Wist je dat varkens heel hard en snel kunnen rennen?

Ook in de vleesvarkensstal hebben we 9 verschillende afdelingen. Evenals de biggenstal heeft elke afdeling 2 hokken, waarin 31 vleesvarkens kunnen. Aan elk binnenhok zit een aangrenzend buitenhok. Ook hier kunnen ze 24 uur per dag kiezen of ze binnen of buiten gaan liggen luieren. Want dat doet een varken, heel veel luieren. Totdat je in het hok komt, dan zijn ze opeens heel nieuwsgierig en is je schoen niet veilig. Mooie beesten!

Het binnenhok heeft voor driekwart een dichte vloer met stro. De vleesvarkens voeren we twee keer per dag beperkt, naar behoefte van het varken. Over water hebben ze te allen tijde en onbeperkt de beschikking. Het voeren van de vleesvarkens gebruikt door middel van een voercurve. Dat betekent dat we een schema hebben waarin precies staat wat de behoefte is van het

varken qua leeftijd en daarmee het gewicht van het varken. Deze wijze van voeren zorgt ervoor dat de varkens niet te dik en vet worden en hierdoor topkwaliteit vlees krijgen. Een karbonade of speklapje van goede kwaliteit!

Als een vleesvarken ongeveer 120 kilogram weegt, gaat deze naar de slachterij. Het varken is dan ongeveer 7 maanden oud. Elke twee weken, meestal op maandag vroeg in de ochtend, gaan er ongeveer 65 vleesvarkens naar de slachterij. De vleesvarkens leveren wij aan De Groene Weg, een dochterorganisatie van Vion.

Bosweg 4, 8141 PZ HEINO
0572-391462
info@4jaargetijdenvlees.nl
contactform
Contact

send
footerbg scroll to top